Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Výstava „Zpřítomnění“ Petra Stanického na zlínském zámku

16.11.2017 - 09.02.2018 Zlín

Expozici soudobého sochařského umění otevírá v polovině listopadu galerie na zlínském zámku. Představí zde instalace Petra Stanického, jednoho z nejvýraznějších umělců pracujícího se sklem a prostorem. Výstava s názvem "Zpřítomnění" potrvá až do 9. února 2018.Petr Stanický pochází ze zlínského regionu a v současné době vyučuje na zdejší univerzitě, kde je vedoucím Ateliéru Design skla. Jeho cesta…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Expozici soudobého sochařského umění otevírá v polovině listopadu galerie na zlínském zámku. Představí zde instalace Petra Stanického, jednoho z nejvýraznějších umělců pracujícího se sklem a prostorem. Výstava s názvem "Zpřítomnění" potrvá až do 9. února 2018.

Petr Stanický pochází ze zlínského regionu a v současné době vyučuje na zdejší univerzitě, kde je vedoucím Ateliéru Design skla. Jeho cesta sem ale vedla přes studia v Praze i v zahraničí, zde přišel do kontaktu s umělci jako jsou Leonid Lerman, Eric Fischl nebo Bruce Chao, a získal řadu zkušeností i mezinárodní renomé. Souběžně se zlínskou výstavou jsou dva autorovy site-specific objekty prezentovány ve Victoria & Albert Museu v Londýně.

Nosným tématem výstavy v Galerii Václava Chada je prostor. Prostor jako ústřední pojem tmelí také celé Stanického dílo.  Pro výstavu připravil Stanický specifickou instalaci motivovanou respektem k místu, jeho tradici a paměti. Rozměrnější instalace z pozinkovaných kovových sítí "V místě" je vestavěná do menšího sálu galerie, vyrůstá z pevně daných prostorových dispozic, které však rozpouští a rozehrává do tématu iluze, klamu a pomíjivosti.

K další zajímavým exponátům patří nástěnný reliéf "Anthropoid 42". Stanický v něm pietně otiskl do tenké olověné fólie reliéf zdi obklopující okénko krypty, za kterým se ukrývali atentátníci na říšského protektora. Dílo se vztahuje k určitému místu v konkrétním čase, v úzké vazbě na milníky lidské historie.

 Vazbu ke konkrétnímu prostoru, tentokrát k prostředí galerie, má "Velké nároží". Rozměrný objekt je vystavěn na principu přesného spojování (čepování) dřevěných elementů. Původem tvaru je vykotlaný kmen stromu, který je rozřezán a přesekán a znovu spojen do architektonického objektu.

 Výstava "Zpřítomnění" je umístěna v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku. Přístupná je zdarma až do 9. února 2018, vždy od úterý do pátku od 14 do 17 hodin.

Na programu jsou i dvě komentované prohlídky. První povede sám Petr Stanický a proběhne v rámci programu Zlín Design Marketu v sobotu 9. prosince od 15 hodin. Druhá komentovaná prohlídka je zařazena na samý závěr výstavy – ve čtvrtek 8. února v 17 hodin ji povede kurátorka výstavy Ilona Víchová.

Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz.   

Mapa

Další akce v okolí

Zlin Design Week 2024

08.05.2024 - 14.05.2024
Zlín

Zlin Design Week, týdenní design festival, kde může každý najít inspiraci. Prostřednictvím ZDW vytváříme platformu pro…

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Slu…

28.04.2024 - 28.04.2024
Náměstí Svobody

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Slušovic.

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Slu…

26.05.2024 - 26.05.2024
Náměstí Svobody

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Slušovic.

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Slu…

23.06.2024 - 23.06.2024
Náměstí Svobody

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Slušovic

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete