Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Warm-up Afo Praha

20.02.2018 - 30.06.2018 Praha

Symbol recyklace, čtyřmetrový PETOTEM září v prostoru před Národní technickou knihovnouProstor před Národní technickou knihovnou (NTK) zdobí od 20. února 2018 umělecký objekt "PETOTEM", který vznikl pod vedením Ing. Arch. Kateřiny Novákové v rámci projektu PETMAT, financovaném Karlovarskými minerálními vodami (KMV) a Českým vysokým učením technickým (ČVUT).Nepřehlédnutelná, čtyři metry vysoká…

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Symbol recyklace, čtyřmetrový PETOTEM září v prostoru před Národní technickou knihovnou

Prostor před Národní technickou knihovnou (NTK) zdobí od 20. února 2018 umělecký objekt "PETOTEM", který vznikl pod vedením Ing. Arch. Kateřiny Novákové v rámci projektu PETMAT, financovaném Karlovarskými minerálními vodami (KMV) a Českým vysokým učením technickým (ČVUT).

Nepřehlédnutelná, čtyři metry vysoká instalace PETOTEM se v prostoru před NTK rozsvítila 20. února 2018 v rámci filmového festivalu Warm-up AFO, jenž se mimo jiné věnuje problematice plastového odpadu v oceánech a jeho řešení. Na slavnostní rozsvícení se přišli podívat jak studenti z přilehlých fakult, tak i kolemjdoucí. Za PETMAT zde promluvila Kateřina Nováková, jež tento projekt představila a stojí za jeho realizací.

PETOTEM vznikl podle návrhu Šimona Kerna a tvoří ho recyklované PET cihly – tzv. PET(b)ricky. Má symbolizovat recyklaci plastu a dokonce ukazuje přesný čas - rozsvěcí se totiž postupně každou minutu a vždy v celou hodinu se rozzáří celý. Před NTK bude k vidění do konce března.

Projekt PETMAT dlouhodobě nahlíží na plast v duchu cirkulární ekonomiky* jako na zdroj k jeho dalšímu využití. Podmínkou pro úspěšnou recyklaci je ovšem jeho důkladné vytřídění. Projekt funguje od roku 2014 za finančního přispění KMV na Fakultě Architektury ČVUT pod vedením Ing. Arch. K. Novákové.

Kromě PETOTEMu stojí i za dalšími produkty z PETu - z PET(b)rick vytváří i PET(ch)airs – plastové židle, které mohou sloužit k různým účelům. Kromě posezení se z nich staly také divadelní kulisy v experimentálním představení PET(m)use, které vzešlo ze spolupráce PETMATu a HAMU. PETMAT také jako jediný v Česku používá k 3D tisku filament z recyklovatelného materiálu a na Vánoce 2017 z něj pro jindřichohradecké náměstí vytvořil tzv. crowdprintingem** dvoumetrovou sochu anděla. 

Po rozsvícení PETOTEMu se v aule Stavební fakulty ČVUT odehrálo experimentální představení PET(m)use, které spojuje hudební, zvukové, pohybové i vizuální prvky. Tento divadelní experiment vznikl ve spolupráci PETMATu a Hudební a taneční fakulty Akademie Múzických umění v Praze. (HAMU).
* Cirkulární ekonomika je definována jako koncept, ve kterém neexistuje odpad. Bere si inspiraci z přírodních ekosystémů, které jsou založeny na dokonalých a přirozených cyklech organických živin.

Základní principy CE:
Čerpání energie z obnovitelných a udržitelných zdrojů
Zajištění cirkulace materiálů ve funkčních a nekončících cyklech, kde neztrácejí hodnotu
Navrhování produktů a služeb, které nemají negativní dopady na přírodní ekosystémy a lidské zdroje

** Na soše se podíleli 3D tiskaři z celé republiky, kteří se do projektu přihlásili

 

Těšíme se na vás!

 

 

Další akce v okolí

Nechte se hýčkat na Festivalu krásy…

18.04.2024 - 21.04.2024
Metropole Zličín

Máte rádi módu a neunikne vám žádný nový beauty trend? Tak to určitě nesmíte vynechat Festival krásy a módy v nákupním…

Urban Challenge 2024 - Praha

19.04.2024 - 20.04.2024
Bohnice

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Galakoncert 03 – Film & Musical za …

20.04.2024 - 20.04.2024
Praha

Užijte si hity z Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar, Hříšného tance, Jamese Bonda a mnoha dalších světových i českých…

Velká a Malá Amerika autobusem 2024…

21.04.2024 - 21.04.2024
Smíchovské nádraží

Prozkoumejte s námi vápencové lomy kousek za Prahou. Podíváme se k zatopenému lomu a projdeme podzemní štolou.…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete