Statistika našeho portálu

  • 102 177 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Your Eyes Are Golden - výstava - Galerie Mánes Praha

25.01.2017 - 08.02.2017 Praha

Nenechte si ujít výstavu Julie Chocholy Your Eyes Are Golden v Galerii Mánes."Přežila jsem. Teď už je všechno zlaté," říká bez nadsázky Julia Chochola o své nové výstavě Your Eyes Are Golden. Cyklus velkoformátových abstraktních maleb pokrytých pravým zlatem představí od 25. ledna 2017 na dvoutýdenní výstavě v pražské Galerii Mánes.Zatím největší autorčina výstava Your Eyes Are Golden (Tvé oči…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Galerie Mánes Praha
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Nenechte si ujít výstavu Julie Chocholy Your Eyes Are Golden v Galerii Mánes.

"Přežila jsem. Teď už je všechno zlaté," říká bez nadsázky Julia Chochola o své nové výstavě Your Eyes Are Golden. Cyklus velkoformátových abstraktních maleb pokrytých pravým zlatem představí od 25. ledna 2017 na dvoutýdenní výstavě v pražské Galerii Mánes.

Zatím největší autorčina výstava Your Eyes Are Golden (Tvé oči jsou zlaté) demonstruje autorčiny vize, to, jak vidí transformační cestu vlastního já. Nebojí se nepříjemných, osobních otázek, naopak svou minulost promítá do své  abstraktní tvorby.

Výstava obsahuje cyklus velkoformátových děl, jejichž sjednocujícím prvkem je pravé zlato. Původní  malby intenzivně sršící černou nebo červenou barvou autorka překryla čtyřiadvacetikarátovým zlatem pomocí náročné techniky, která se používá v klasickém pozlacování. Malby, jež se ukrývají pod zlatou vrstvou, jsou pozornému oku diváka viditelné. "Hotový obraz se sice překryje zlatem, ale i přesto nebo spíš o to víc můžete vidět a vnímat dílo komplexně, specielně povrch samotný. Všechny tahy štětcem jdou dohromady jako jeden," popisuje Julia Chochola proces své tvorby. Práce se zlatem znamená pro mladou výtvarnici návrat k tradici a hodnotě jako takové: "Peníze nebo majetek pro mě tolik neznamenají. Zlato mělo vždy tradiční hodnotu. Jeho původní význam se ovšem vytrácí, a proto se snažím svoji tvorbou na tuto hodnotu znovu upozornit."

Název výstavy Your Eyes Are Golden pak odráží autorčino vnímání jedinečného momentu, kdy je při pohledu do očí druhého člověka rozpoznatelná základní lidská emoce - cit. "Problém dnešní doby je ten, že lidé téměř zapomněli, jaké ty základní emoce doopravdy jsou. Sama pro sebe si ten moment vysvětluji jako vidět zářivé zlato v očích blízkého člověka, ten moment, který neumím popsat jinak než Your eyes are golden. Vzbudit a zvládnout zachytit emoce je důležité,” popisuje Julia Chochola důvod, proč se zlatem aktuálně pracuje. Najít v sobě zlatou barvu je jako objevit v sobě poklad. Zlato znamená vnitřní energii, duchovní potenciál, sílu moudrosti a hloubku neopakovatelných a nepřenosných zkušeností, protože v sobě obsahuje vědomí našich předků. Autorčina tvorba zprostředkovává smyslový zážitek a zároveň provokuje k otázkám chápání a vnímání světa, jenž nás obklopuje a vytváří naši identitu.

"Bolavá záda, ulepené ruce, zazlacené ruce, zničené štětce, malba pod dozorem nemrtvých spolubydlících," tak autorka popisuje opakující se motivy z posledních měsíců svého života. Všechny díla, které v Galerii Mánes uvidíte, vznikala mimo ruch společnosti, na opuštěném zámku. Nebylo to snadné, ale nikdo nikdy netvrdil, že by to takové mělo být. Julia Chochola dobře ví, že neexistují žádná pravidla, podle kterých byste se měli řídit. Není nic, o co byste se měli úporně snažit. Až to přijde, poznáte to. Jako když důležití lidé kolem vás poznají z vaší energie, co jste zač, a nemusíte ani otevřít pusu. Podívejte se jim do očí. Protože jak říká Al Pacino ve filmu Scarface: "The eyes chico, they never lie."

Vernisáž výstavy se uskuteční 25. ledna 2017 v pražské Galerii Mánes.

Písní Dreamland of Mine jí uvede Žofie Dařbujánová, zpěvačka kapely Mydy Rabycad.

You will never be able to say
What is right to have in my brain
Free spirits should not be tamed
And we are... no! I am the one!

(Mydy Rabycad – Dreamland of Mine, lyrics: Julia Chochola)

Julia Chochola
Julia Chochola pochází z rodiny, kde se umělecký talent dědí z generace na generaci. Její bratr, Matyáš Chochola, je sochař, malíř a držitel ceny Jindřicha Chalupeckého. Sestra je zpěvačkou Mydy Rabycad, jedné z nejzajímavějších současných českých kapel. Julia Chochola se věnuje výhradně abstraktní tvorbě a promyšleně používá a transformuje často "neumělecké" materiály, jako je peří, těsnění, plech, dřevo, paroží, zvířecí lebky a nově pravé zlato. Kromě malířství se věnuje také tetování a sochařství.

Těšíme se na vaši návštěvu.

Další akce v okolí

Sklářský workshop Suvenýr s Michael…

18.04.2024 - 18.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 18. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální výstavě Michaely Spružinové Pohlednice…

Jak vzniká výstava? II. / Neděle pr…

28.04.2024 - 28.04.2024
Pragovka Gallery,…

V neděli 28. dubna v 15:00 hodin bude odpoledne v Pragovka Gallery opět věnováno rodinám. Nedělní program s názvem Jak…

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 16. duben

Dnes má svátek Irena

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete