Statistika našeho portálu

  • 102 230 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Muzeum Českého krasu

20.10.2017 - 01.04.2018 Beroun

Nenechte si ujít výstavu Za bílým zlatem aneb bavlna a její využití v domácnostech našich předků (s přihlédnutím k historii bavlnářství v Berouně)Bavlna se jako textilní materiál začala významně prosazovat v průběhu 19. století. Její nástup způsobil revoluci v textilním i oděvním průmyslu nejen v českých zemích. V 18. století luxusní, na konci 19. století už materiálem všech vrstev společnosti.…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Muzeum Českého krasu
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Beroun
Obec
Beroun

Fotogalerie k článku

Nenechte si ujít výstavu Za bílým zlatem aneb bavlna a její využití v domácnostech našich předků (s přihlédnutím k historii bavlnářství v Berouně)

Bavlna se jako textilní materiál začala významně prosazovat v průběhu 19. století. Její nástup způsobil revoluci v textilním i oděvním průmyslu nejen v českých zemích. V 18. století luxusní, na konci 19. století už materiálem všech vrstev společnosti. Kvalita a jemnost bavlny zdokonalila spodní prádlo, cenová dostupnost bavlněných látek rozšířila a obohatila dámský šatník, v němž změnila vzhled, barevnost i dekorativnost oděvů. Bavlna objevila nové možnosti využití v bytovém textilu, který zútulnil domácí prostředí.

Město Beroun stálo u zrodu bavlnářství v českých zemích. Už na počátku 30. let 19. století si jej vyhlédl pro své podnikatelské aktivity pražský židovský podnikatel Aron Dormitzer. Na vrchol slávy dovedla jím založený textilní podnik pražská židovská rodina Kubinzkých, která stála v čele podniku několik generací. Nová kapitola se začala psát po roce 1948, kdy se berounské textilní závody staly součástí národního podniku TIBA Dvůr Králové nad Labem. Dlouholetá historie textilní výroby ve městě se pro všeobecný úpadek odvětví uzavřela v roce 2007.

Výstava připomene nejen schopnosti, dovednosti a um žen a dívek prostřednictvím podomácku zhotovených oděvů, oděvních či bytových doplňků, ale i zašlou slávu textilního průmyslu spojenou s městem Berounem (vzorníky, tkaniny, propagační materiály atd.).

Slavnostní vernisáž výstavy se v Muzeu Českého krasu uskuteční 19. října od 17. hodin. O hudební vystoupení se postará pěvecký sbor Bonbon.

Výstava probíhající pod záštitou náměstka hejtmanky pro oblast kultury a památkové péče Středočeského kraje Mgr. Daniela Marka potrvá do 1. dubna 2018. Výstava vznikla za finančního přispění města Berouna.

Otevírací doba a vstupné

zde

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Další akce v okolí

Hypnotizér v Hořovicích | květen 20…

21.05.2024 - 21.05.2024
Nádražní 606, Hořovice

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 23. duben

Dnes má svátek Vojtěch

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete