Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Železniční slavnost - Výročí 150 let uhelných drah na Nýřansku

12.09.2015 - 13.09.2015 Nýřany

     Zavítejte o víkendu 12. a 13. září do Nýřan a okolí, kde bude probíhat velká železniční slavnost spojená s bohatým doprovodným programem u příležitosti výročí 150 let Uhelných drah na Nýřansku. Hlavním bodem bude zahájení provozu na nové muzeální dráze vzniknuvší z bývalé vlečky k podniku DIOSS Nýřany a.s. z jehož iniciativy proběhla roku 2015 její oprava a nově bude sloužit jako funkční…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

     Zavítejte o víkendu 12. a 13. září do Nýřan a okolí, kde bude probíhat velká železniční slavnost spojená s bohatým doprovodným programem u příležitosti výročí 150 let Uhelných drah na Nýřansku. Hlavním bodem bude zahájení provozu na nové muzeální dráze vzniknuvší z bývalé vlečky k podniku DIOSS Nýřany a.s. z jehož iniciativy proběhla roku 2015 její oprava a nově bude sloužit jako funkční technická památka hornické historie regionu.

     Na tratích Plzeň - Nýřany - Domažlice a Nýřany - Heřmanova Huť budou po oba dva dny jezdit historické parní a motorové vlaky, kyvadlová železniční doprava bude jezdit také po muzeální dráze. Zcela speciální je možnost svézt se po jinak výhradně nákladní vlečce z Nýřany do Tlučné k areálu býv. dolu Krimich II. Dále mezi areálem podniku DIOSS, zámku Rochlov, který mimořádně otevře své brány a Heřmanovou Hutí bude zavedena zvláštní linka historického autobusu.

     V Nýřanech na nádraží bude připravena výstava lokomotiv, železničních modelářů, hasičské techniky, stanice bude fungovat jako přestupní vlaky do jednotlivých směrů. Výstava fotografií a železničních artefaktů bude umístěna v budově knihovny na Nerudově (první ulice za Masarykovo náměstím).

     V sobotu otevře své brány firma DIOSS Nýřany, ke které se bude možné dostat kyvadlovým vlakovým spojem. V jejím areálu bude navíc výstava fotografií z historie podniku, výstava autoveteránů a atrakce pro děti.

     Místní dráha Nýřany - Heřmanova Huť slaví výročí 95 let od zahájení osobní dopravy, obce ležící na této lokálce připraví bohatý doprovodný program. Blatnice tak učiní v parku u železniční zastávky - automotoveteráni, projížďky v kočáře s koňským spřežením, zahradní slavnost, taneční vystoupení. Rochlov otevře zámek a zámecký park. Heřmanova Huť zajistí různá kulturní vystoupení, dále výstavu železničních modelů, zahradní železnice, parní hasičské stříkačky, historických fotografií a kronik obce. Zájemci se budou moci svézt na šlapadle nebo zhlédnout ukázku hasičského veterána.

     Celou sobotní akci doprovodí průmyslník H.D.Lindheim se svou družinou - historická osoba úzce spjatá s rozvojem průmyslu a železnice nejen na Nýřansku. Za jeho přítomnosti budou slavnostně zahájeny jednotlivé akce.

     Akce je určená pro zájemce všech věkových kategorií se zájmem o železnici, historii, techniku, průmyslové dědictví a tradice i pro všechny ty, kteří si chtějí udělat netradiční výlet plný mnoha různými zážitky. Všechny srdečně zveme!

     Více informací, kompletní jízdní řád, ceník a program naleznete na www stránkách pořadatele akce - spolku IMC Plzeň. Po oba dva dny nezapomeňte navštívit také stánek s upomínkovými předměty se železniční thematikou, umístěný na nádraží v Nýřanech.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete