Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zeurítia Praha

20.06.2014 - 30.08.2015 Praha

LATIN, BOSSA NOVAZeurítia - zpěvLibor Šmoldas - kytara Jan Andr - pianoJan Jakubec - basaTomáš Hobzek - bicíwww.zeuritia.com/en/Myšlenka začít zabývat se bossa novou mě poprvé napadla, když jsem poslouchala nahrávky Joao Gilberta a Tom Jobima. Fascinovaná rytmem, jazykem a lehkostí melodií, která se mi zdála být tak blízká. Začala jsem se podle sluchu učit brazilské texty a s manželem, tehdy…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

LATIN, BOSSA NOVA

Zeurítia - zpěv

Libor Šmoldas - kytara 
Jan Andr - piano
Jan Jakubec - basa
Tomáš Hobzek - bicí

www.zeuritia.com/en/

Myšlenka začít zabývat se bossa novou mě poprvé napadla, když jsem poslouchala nahrávky Joao Gilberta a Tom Jobima. Fascinovaná rytmem, jazykem a lehkostí melodií, která se mi zdála být tak blízká. Začala jsem se podle sluchu učit brazilské texty a s manželem, tehdy ještě spolužákem Liborem Šmoldasem, jsme společně začali hrát bossa novu v duu.

Začalo nám hodně záležet na tom, aby hudba kterou hrajeme byla autentická, tím myslím texty v brazilské portugalštině, kterou jsem začala studovat a správné rytmy a akordy písní. Chtěli jsme, aby naše hudba vyrůstala z kořenů brazilské hudby, ale aby zároveň obsahovala moderní prvky z jazzu a dalších žánrů. Šli jsme více do hloubky, stahovali jsme staré nahrávky, přemýšleli o nových aranžmá, začali poslouchat desky Eliane Elias, Oscara Castro-Neves, Ellis Reginy a Marii Rity. Díky nabídce zahrát si ve větším obsazení se po čase duo rozrostlo na kvartet. Libor zaranžoval písničky, které jsme hráli a kapela byla na světě. Dříve nesla název Bossa nova Sensation, ale abychom nebyli zaškatulkováváni pouze do tohoto žánru, název jsme zrušili. Nyní moje kapela vystupuje pod mým profesním pseudonymem Zeurítia. Jméno Zeurítia pochází ze starého jazyka a znamená mimo jiné rovnováhu mezi mužem a ženou.

Kapela se ku příležitosti festivalů a velkých pódií rozrůstá na septet s perkusemi, ukulele a piánem nebo fender piánem. Za svou krátkou existenci máme již za sebou úspěšné vystoupení na festivalech Prague jazz week, Jazz goes to Town, Jazz Na Ulici, Žižkov meets Jazz. Kromě toho pravidelně vystupujeme v pražských klubech.
Přesto, že na svých koncertech zpívám převážně v brazilské portugalštině, jazykem, kterým v České republice málokdo hovoří, tvoří mé publikum v jazz klubech převážně Češi. Jak říká Richard Bona, hudba je jazyk, kterému rozumí každý!

 

 

ZEURÍTIA

LATIN, BOSSA NOVA

Zeurítia - voc

Libor Smoldas - guitar
Jan Andr - piano
Jan Jakubec - bass
Tomas Hobzek - drums

www.zeuritia.com/en/

The idea to pursue bossa nova occurred to me for the first time while I was listening to records by Joao Gilberto and Tom Jobim. I was fascinated by the rhythms, language and lightness of melodies that seemed so familiar. I attempted to learn the Brazilian lyrics by ear and, with my husband, who was at that time still "just" my classmate, we began to play bossa nova as a duo. We began to really care about the authentic sound, by which I mean the lyrics in Brazilian Portuguese and correct rhythms and chord progressions.

We wanted our music to be growing from its Brazilian roots, but also to be informed by modern trends in jazz and other genres. So we went deeper: we dissected old recordings, contemplated new arrangements and began to listen to recordings by Eliane Elias, Oscar Castro-Neves, Ellis Regina and Maria Rita. Thanks to an offer to perform with a rhythm section, our duo gradually became a quartet. Libor wrote arrangements for the tunes that we played and our band was born.

At festivals or on a larger stage, the band swells up to a septet, with percussion, ukulele and piano or Fender piano added to the regular line-up. Although the band has been around a short time, we’ve already had successful performances at festivals such as Prague Jazz Week, Jazz Goes to Town, Jazz on the Street, and Žižkov Meets Jazz. In addition to festival performances. Despite of my prevalent singing in Brazilian Portuguese, a language very few people in Czech Republic speak or understand, our jazz club audiences are largely Czech. As Richard Bona puts it: "Music is a language that’s understood by everybody."

Další akce v okolí

Galakoncert 03 – Film & Musical za …

20.04.2024 - 20.04.2024
Praha

Užijte si hity z Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar, Hříšného tance, Jamese Bonda a mnoha dalších světových i českých…

Butky Park otvírá: Festival plný zá…

20.04.2024 - 20.04.2024
Galerie Butovice

Zapište si do kalendáře butovickou událost roku: v sobotu 20. dubna 2024 zahajuje sezónu multifunkční Butky Park a na…

Festival Mezinárodní týdny tance za…

21.04.2024 - 21.04.2024
Divadlo na Vinohradech

Blíží se osmatřicátý ročník Mezinárodních týdnů tance, nejstaršího festivalu současného tanečního umění ve střední…

Mikuláš Pokorný Trio 2024 - Praha

23.04.2024 - 23.04.2024
Bastion

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Hudba na hradbách 2024. Seskupení hudebníků, kteří se v poslední době zapsali…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete