Statistika našeho portálu

  • 102 241 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Židovské muzeum v Praze program na říjen 2018

07.10.2018 - 31.10.2018 Praha

VEČERY V MAISELOVĚ SYNAGOZEMaiselova 10, Praha 1neděle 7. 10. v 16 hod. Máme si balit? Úpadek liberální demokracie a vzestup antisemitismu ve střední Evropě. Antisemitismus ve střední Evropě se opět dostává do veřejného prostoru. V Maďarsku, v Polsku, i na Slovensku jsou antisemitské motivy využívány jako nástroj při hledání obětního beránka, který může za existující i údajné domácí politické…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Židovské muzeum
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

VEČERY V MAISELOVĚ SYNAGOZE
Maiselova 10, Praha 1

neděle 7. 10. v 16 hod. Máme si balit? Úpadek liberální demokracie a vzestup antisemitismu ve střední Evropě.
Antisemitismus ve střední Evropě se opět dostává do veřejného prostoru. V Maďarsku, v Polsku, i na Slovensku jsou antisemitské motivy využívány jako nástroj při hledání obětního beránka, který může za existující i údajné domácí politické problémy. Je vzestup antisemitismu doprovodným jevem narůstajícího neliberalismu? Političtí lídři tolerující antisemitismus mají často kladný vztah k Izraeli. Jak vysvětlit kombinaci antisemitismu a prosionismu? Diskuzní večer moderuje Irena Kalhousová (London School of Economics). Panelisté z řad mezinárodních odborníků budou upřesněni. Program je součástí Festivalu demokracie pořádaného v rámci 22. ročníku mezinárodní konference Forum 2000. V angličtině se simultánním tlumočením. Z důvodu omezené kapacity synagogy je nutná rezervace na education@jewishmuseum.cz. Vstup volný.


úterý 9. 10. v 19 hod. Demokratizace náboženství, demokratizace společnosti.
Vznik a rozvoj moderních demokratických hodnot zahrnoval i jejich emancipaci od náboženství – v západních společnostech především od křesťanství a judaismu. Náboženství zde mnohdy přejímají demokratický étos a rovněž napomáhají jeho formování. Může být náboženství jedním z činitelů demokracie, přestože obsahuje principy, které jsou v rozporu s demokratickými hodnotami? Nebo je náboženství oblastí lidské zkušenosti, kde by měly být otázky jako genderová rovnost, autorita či význam institucí určovány jinými pravidly? O těchto tématech budou diskutovat Delphine Horvilleur (rabínka / FR), Mona Siddiqui (Edinburská universita / VB) a Ivana Noble (ETF UK / ČR). Moderuje prof. Pavel Hošek (ETF UK / ČR). Program je součástí Festivalu demokracie pořádaného v rámci 22. ročníku mezinárodní konference Forum 2000. V angličtině se simultánním tlumočením. Z důvodu omezené kapacity synagogy je nutná rezervace na education@jewishmuseum.cz. Vstup volný.

čtvrtek 11. 10. v 19 hod. Ančerlovo kvarteto.
Koncert ke 110. výročí narození Karla Ančerla (1908–1973), slavného dirigenta České filharmonie, v podání jednoho z předních českých smyčcových kvartet. Na programu jsou skladby Wolfganga Amadea Mozarta (1756–1791), Viktora Ullmanna (1898–1944) a Antonína Dvořáka (1841–1904). Vstupenky na koncert možno zakoupit v předprodeji v Maiselově synagoze, v Informačním a rezervačním centru ŽMP (Maiselova 15, Praha 1), v sítích Ticket Art a Via Musica a na webových stránkách ŽMP, kde naleznete i kompletní program koncertu. Vstupné 230 Kč / 150 Kč.

 

PŘEDNÁŠKY A DISKUSNÍ VEČERY
Oddělení pro vzdělávání a kulturu, Maiselova 15, Praha 1

pondělí 15. 10. v 18 hod. První deportace Židů do Niska nad Sanem a ghett v Lodži/Litzmannstad a Minsku.
Vyloučení Židů ze společnosti v době německé okupace, zabavení jejich majetku a nástup na shromaždiště byly předstupněm fyzické likvidace židovského etnika u nás. První transporty do Niska nad Sanem v roce 1939 měly ověřit mechanismus hromadných deportací. Na podzim 1941 byly vypraveny vlaky do ghett v Lodži/Litzmannstadt a Minsku. O zahájení a fungování systému deportací protektorátního židovského obyvatelstva v kontextu nacistické rasové politiky promluví v rámci přednáškového cyklu k nové expozici Židovského muzea v Praze Cesty bez návratu. Deportace Židů z českých zemí 1939–1945 v areálu Pinkasovy synagogy historička Jana Šplíchalová z pořádající instituce a Tomáš Fedorovič z Památníku Terezín. Vstup volný.


čtvrtek 18. 10. v 18 hod. Český kubismus v poušti: Neznámé projekty architekta Alfreda Neumanna.
První ze tří přednášek architekta Daniela Zisse (Ústav Blízkého východu a Afriky FF UK) věnovaných Alfredu Neumannovi (1900-1968) při příležitosti 50. výročí jeho úmrtí. První část cyklu bude věnována projektům, které Neumann realizoval v Československu a jiných zemích Evropy, Karibiku a v Africe, přičemž přednáška rovněž obsáhne první Neumannova léta v Izraeli. Večer bude doprovázen bohatým obrazovým materiálem z fondu přednášejícího. Vstup volný.

úterý 23. 10. v 18 hod. Československo a vznik Státu Izrael. V roce 1948 byl založen stát Izrael. Jeho vznik umožnila především letitá aktivita sionistických činitelů, mezinárodně politický vývoj po první světové válce i postoj velmocí k utrpení Židů a situaci na Blízkém východě po válce druhé. Ke vzniku Izraele významně přispělo i Československo, které poskytlo rodícímu se Státu Izrael jedinečnou podporu diplomatickou a vojenskou. Jaké byly motivy této podpory? Jak probíhala a jak zapadala do mezinárodněpolitického kontextu? Tyto a některé další otázky zodpoví Tomáš Habermann, který se ve své disertační práci na Pedagogické fakultě UK zabýval spletitými vztahy Československa a Izraele. Vstup volný.


středa 31. 10. v 18 hod. První republika a Židé: reflexe 100. výročí vzniku ČSR. Československo bývá vnímáno jako jedna z pozitivních výjimek mezi autoritativními režimy východní a střední meziválečné Evropy. Dějiny Židů byly v nově vzniklých státech tohoto regionu po roce 1918 významně poznamenány první světovou válkou, která vytvořila nové podmínky, příležitosti, ale i omezení, kterým byli Židé vystaveni. O tomto tématu pohovoří u příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky pedagožka Marie Crhová (Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě, Slezská univerzita). Vstup volný.
Sál je přístupný vždy 30 minut před zahájením programu. Změna programu vyhrazena. Aktuální informace na www.jewishmuseum.cz.


NEDĚLNÍ PROGRAMY PRO DĚTI A RODIČE
14. 10. Lvíček Arje na návštěvě v Izraelském muzeu. Společně se lvíčkem Arjem se děti stanou tvůrci muzejní expozice. Pro inspiraci virtuálně navštíví Izraelské muzeum v Jeruzalémě, prohlédnou si jeho sbírky a vytvoří si vlastní expozici. Prohlídka: Galerie Roberta Guttmanna.
Začátek vždy ve 14 h. Místo konání: Oddělení pro vzdělávání a kulturu ŽMP, Maiselova 15, Praha 1 (dvůr). Jednotné vstupné 50 Kč. Více o nedělních dílnách na www.jewishmuseum.cz

 

 

Další akce v okolí

Herní hudba v Rudolfinu: GAMES s Fi…

27.04.2024 - 27.04.2024
Dvořákova síň

Čtvrté pokračování koncertu herní hudby GAMES (27. 4.) přinese jak hudbu z hitů českého videoherního průmyslu Mafia a…

Hravé neděle na Zážitkovce Praha - …

28.04.2024 - 28.04.2024
Zážitkovka Praha

Vyrobte si strašidelné oči, speciální pavoučí mýdla nebo umíchejte kouzelný lektvar.

Jak vzniká výstava? II. / Neděle pr…

28.04.2024 - 28.04.2024
Pragovka Gallery,…

V neděli 28. dubna v 15:00 hodin bude odpoledne v Pragovka Gallery opět věnováno rodinám. Nedělní program s názvem Jak…

Přivítejte jaro tancem a hudbou: An…

28.04.2024 - 28.04.2024
Thurn-Taxisův palác

Neděle 28. dubna bude na pražské Anglo-American University (AAU) patřit hudbě. Studenti tu pořádají další ročník dne…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. duben

Dnes má svátek Jaroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete