Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Hrad Špilberk

17.06.2015 - 31.12.2015 Brno

Hlavní výstava letošního roku na Špilberku bude věnována pivu a všemu, co s ním souvisí. Návštěvníky provede historií výroby i konzumace piva v Brně od pravěku až po současnost, zprostředkovaně budou moci nahlédnout do nejstarších brněnských pivovarů i hospod. Z kterého roku je nejstarší zmínka o vaření piva v Brně? Z čeho se vařilo středověké pivo? Kde stála v Brně první hospoda? Kdy se začalo…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Hrad Špilberk, Špilberk
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-město
Obec
Brno

Fotogalerie k článku

Hlavní výstava letošního roku na Špilberku bude věnována pivu a všemu, co s ním souvisí. Návštěvníky provede historií výroby i konzumace piva v Brně od pravěku až po současnost, zprostředkovaně budou moci nahlédnout do nejstarších brněnských pivovarů i hospod.

Z kterého roku je nejstarší zmínka o vaření piva v Brně? Z čeho se vařilo středověké pivo? Kde stála v Brně první hospoda? Kdy se začalo vyrábět lahvové pivo? Kam chodili herci z Divadla na provázku na pivo? Kolik je dnes v Brně vlastně pivovarů? Výstava zodpoví všechny otázky související s pivem v Brně. Nastíní vývoj technologie výroby piva, od prvních pšeničných piv dochucovaných třeba bylinkami až po dnešní nejběžnější spodně kvašená piva z ječmenného sladu.  Zachyceny budou i proměny ve způsobu prodeje piva, od domácí výroby i konzumace přes právovárečné domy až po klasické hostince.

Na příběhu piva lze ilustrovat i obecné společenské proměny; s rozvojem měst ve 13. století souvisí vznik měšťanských pivovarů, naopak v 16. století nastupuje podnikavá šlechta, která zaplavuje trh levným lehkým pivem, které se pije stejně běžně jako voda. Průmyslová revoluce pak dává základy pro velké pivovary vlastněné bohatými podnikatelskými rody, útlum výroby lze zaznamenat v období obou světových válek i následného poválečného zestátnění soukromého majetku. Výstava bude zakončena zmínkou o současných trendech, kdy sice klesá spotřeba točeného piva na jednoho obyvatele, ale naopak stoupá obliba produkce z minipivovarů nebo též řemeslných pivovarů.

Bezesporu nejzajímavější budou brněnské reálie. Připomenuty budou nejstarší brněnské hostince, například U Modrého lva, který dnes již připomíná jen malba lva na fasádě budovy spořitelny na křižovatce poblíž Mendlova náměstí. Dále hostinec U Bílého kříže, který stál naproti dnešní nemocnici u sv. Anny na Pekařské, hostinec U Tří knížat na Poštovské, kde před bitvou u Slavkova nocoval náčelník generálního štábu Napoleonovy armády maršál Berthiér, či hostinec U Černé orla na Orlí, který si oblíbil Josef II. natolik, že svolil, aby hostinec používal přízvisko "u císaře římského". Mnozí Brňané pak budou moci zavzpomínat na mnohem mladší, dnes již téměř legendární pivnice – U Formana na České ulici, Na Střeláku v Pisárkách, jež byla vyhledávána hlavně brněnskými "máničkami". Část výstavy bude věnována také původnímu klášternímu pivovaru na Starém Brně nebo osobnosti Františka Ondřeje Poupěte, sládka a inovátora výroby, autora příruček o vaření piva i zakladatele školy pro sládky, který nejplodnější časy prožil právě v Brně v Měšťanském pivovaru na Starobrněnské ulici.

Vystaveny budou archeologické nálezy, například tzv. brněnské poháry, nádoby z 15. až 16. století, které pravděpodobně sloužili i k pití piva, z mladších exponátů náčiní i zařízení k výrobě piva, historické pivní sklo, pivní podtácky. Nebudou chybět dokumenty dokládající nejstarší pijácké zvyklosti nebo i stížnosti obyvatelstva na kvalitu piva. Podobu historických hostinců přiblíží scénické rekonstrukce či modely. Návštěvníci si budou moci na vlastní kůži vyzkoušet atmosféru prvorepublikové restaurace s číšníky se servítkem přes ruku nebo socialistické hospody s umakartovými stoly a keramickými podtácky. Každý Brňan si pak bude moci vyhledat, zda v okolí jeho bydliště fungovalo či funguje některé z pivovarských zařízení – pivovar, významná hospoda, sladovna či ledárna.

Vernisáž výstavy se koná 17. června v 17 hodin.

Otevírací doba a vstupné

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Další akce v okolí

PONOŘ SE aneb oslava 3. narozenin d…

04.05.2024 - 04.05.2024
areál Nové Zbrojovky…

Dvě představení a workshopy. Určeno pro děti od 6 let a jejich rodiče. Kde: Industra a její okolí (Lazaretní 925/9,…

Brněnský Májales 2024 - Brno

11.05.2024 - 11.05.2024
Výstaviště

Brněnský Májales je tradiční studentský festival, který se každoročně koná v Brně. Tento festival je oslavou jara,…

Letní Víno z blízka: večer se spolk…

16.05.2024 - 16.05.2024
Otevřená zahrada,…

Přijďte 16. května 2024 prozkoumat zákoutí Otevřené zahrady v Brně se sklenkou v ruce a užít si pohodový večer s vinaři…

24. Filmový festival Fakulty inform…

17.05.2024 - 17.05.2024
Brno

Téma letošního 24. ročníku Filmového festivalu Fakulty informatiky Masarykovy univerzity (FFFI MU) nese název “Tohle si…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 2. květen

Dnes má svátek Zikmund

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete