Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

ZLÍNSKÉ ZLATÉ JABLKO OZDOBÍ FILMOVÉ KLAPKY

07.05.2017 - 24.05.2017 Zlín

Zlín – Umělecky ztvárněné filmové klapky jsou nyní originální dekorací obchodního a zábavního centra Zlaté jablko.  Unikátní projekt, který je součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu, slaví letos již 20. výročí své existence. Výstava v přízemí obchodního centra již tradičně předznamenává blížící se filmovou přehlídku.Návštěvnici centra si mají možnost prohlédnout kolekci rekordních 144…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Zlín – Umělecky ztvárněné filmové klapky jsou nyní originální dekorací obchodního a zábavního centra Zlaté jablko.  Unikátní projekt, který je součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu, slaví letos již 20. výročí své existence. Výstava v přízemí obchodního centra již tradičně předznamenává blížící se filmovou přehlídku.

Návštěvnici centra si mají možnost prohlédnout kolekci rekordních 144 klapek, na jejichž tvorbě se podílí řada významných umělců zvučných jmen jako Kristian Kodet, Jan Saudek, Petr Nikl, Kateřina Miler a další. Někteří z výtvarníků se do projektu zapojují již od jeho samotného počátku. Tato tradice se v některých rodinách předává i na další generaci. Do letošní kolekce  tak svými klapkami přispěly celé výtvarnické rodiny - Josef Velčovský se synem Maximem, Boris Jirků s dcerou Adélou Marií, Miroslav Göttlich s dcerou Veronikou, Kitzbergerovi a synové, Jiří Brázda a syn, manželé Baborákovi a další.

Výtvarná tvorba některých autorů se ale na klapkách objevuje úplně poprvé. Do salonu je letos nově zařazena například klapka Ludmily Zemanové, dcery známého režiséra Karla Zemana. Výtvarníci nejsou ve své tvorbě nijak limitováni technikou zpracování ani tématem. Mezi sběrateli jsou ale tradičně oblíbené dětské motivy nebo témata související s filmem.

Výstava bude k vidění ve Zlatém jablku až do 24. května, odkud se přestěhuje do Kongresového centra, kde se v neděli 28. května od 13 hodin uskuteční tradiční aukce. Stejně jako loni, se mohou zájemci zapojit do dražby také na dálku. Klapek s názvem "Andělka, co nemůže spát" od Zuzany Honsové totiž nabídnou její organizátoři zájemcům prostřednictvím aukčního portálu Aukro.

Kompletní výtěžek dražby bude stejně jako v předchozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům. Hned v pondělí 29. května dopoledne vybere Nadační fond FILMTALENT ZLÍN na základě soutěže projekty (výstavy, dokumentární, hrané a animované filmy), které se budou ucházet o podporu. V průběhu 19 let bylo tak podpořeno na 330 audiovizuálních studentských projektů.

O PROJEKTU

Projekt Salon filmových klapek odstartoval v roce 1998 a za dobu existence projektu vzniklo už 2 057 klapek, které putovaly do soukromých sbírek. Nejúspěšnější v historii byla dosud klapka Libora Vojkůvky nazvaná Touhy plná, klapka rozevřená, v roce 2008 za ni dal kupec 199 tisíc korun. Do letošního roku aukce vydělaly více než 28 milionů korun. V průběhu 19 let se konalo 80 výstav kolekcí klapek u nás i v zahraničí.

Projekt letos slaví letos 20 let své existence. Toto významné výročí bude i jedním z hlavních témat 57. ročníku Zlín Film Festivalu. V rámci filmového programu se jedna ze sekcí zaměří i na tvorbu autorů, kteří díky finanční podpoře z aukce klapek odstartovali svoji úspěšnou kariéru. Vyjde také publikace mapující historii projektu, vzdává hold zajímavým autorům i dražitelům a zachycuje všechny dosud vytvořené klapky.

 

Více na www.zlinfest.cz

 

 

Mapa

Další akce v okolí

MAJÁLES UTB 2024 - Zlín

03.05.2024 - 03.05.2024
Zlín

Majáles UTB je největší hudební akcí ve Zlínském kraji pořádanou výhradně studenty Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.…

Zlin Design Week 2024

08.05.2024 - 14.05.2024
Zlín

Zlin Design Week, týdenní design festival, kde může každý najít inspiraci. Prostřednictvím ZDW vytváříme platformu pro…

9. Ročník festivalového půlmaratonu…

02.06.2024 - 02.06.2024
nám. T. G. Masaryka…

Festivalový půlmaraton je největší běžecká akce ve Zlínském kraji, která stala již tradiční součástí doprovodného…

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Slu…

28.04.2024 - 28.04.2024
Náměstí Svobody

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Slušovic.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete